Pastele blajinilor – 1 – O vaduva, alaturi de cainele sau, scoate buruienile de pe mormantului sotului ei

In aprilie 2012, m-am gasit in Sfantu’ Gheorghe, pentru a face un reportaj despre o sarbatoare extrem de veche, si anume Pastele Blajinilor. Dupa cum spune folclorul „blajinii” sunt oameni pasnici si blanzi, incapabili sa faca rau, aflati intr-o lume indepartata, la varsarea Apei Sambetei in Sorbul Pamantului.

Vezi toata seria aici.

O vaduva, alaturi de cainele ei, face curat pe mormantul sotului, scotand din pamant ierburile crescute de la ultima vizita

Una din etapele premergatoare acestei sarbatori este curatenia generala in cimitire si ingrijirea mormintelor. Apoi, alaturi de pregatirea mancarii traditionale Pastelui (oua rosii, cozonac, pasca), o atentie deosebita se acorda si pomenilor, care sunt sfintite de preot si impartite apoi rudelor, prietenilor, oamenilor saraci si, eventual, fotografilor care se afla in cimitir si care, astfel, ori nu mai reusesc sa aiba maini suficiente si pentru a-si tine aparatul, fie focalizeaza mai greu din cauza vinului impartit.
Dupa slujba dedicata acestei sarbatori, se intind mese festive in cimitir, credinta fiind ca Pastele Blajinilor este momentul cand se poate petrece aceasta sarbatoare cu mosii si stramosii celor prezenti, cu bunatatile pregatite si vinul din care se varsa cateva picaturi, astfel ca raposatii sa se inveseleasca si ei.

     

2 Comments

  1. Foarte frumoase pozele si mai ales foarte frumos ca ai explicatii la fiecare poza – ;)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *